Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Μαθητικές ψηφιακές και εικαστικές δημιουργίες με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Συγγράφουμε ποιήματα και τραγουδάμε ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό», που υλοποιείται στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (σχολικό έτος: 2021-2022) και με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6η Μαρτίου), οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων A3, Α4, Β1, Β2, Β4 και Γ4 πραγματεύτηκαν το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού προσεγγίζοντάς το με καλλιτεχνική διάθεση. Συγκεκριμένα, δουλεύοντας ατομικά, αλλά και κατά ομάδες, δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες με συνθήματα σε διάφορες γλώσσες, εννοιολογικούς χάρτες, ψηφιακά παζλ, καλλιγράμματα/καλλιγραφήματα, συννεφόλεξα, καθώς και εικαστικά έργα.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στη δράση εκπαιδευτικών, προσέγγισαν διαθεματικά το θέμα του σχολικού εκφοβισμού στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μουσικής, των Ξένων Γλωσσών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής) και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας χρησιμοποιώντας δημιουργικά τις Νέες Τεχνολογίες και αξιοποιώντας πλήθος ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων. Με τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο του 2022, δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αποτυπώσουν  τον προβληματισμό, την οπτική και το κοινωνικό μήνυμά τους αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές δούλεψαν πραγματικά με μεγάλο ενθουσιασμό, κέφι και μεράκι, βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας, διασκέδασαν και τα έργα τους είναι πλούσια σε έμπνευση και δημιουργική φαντασία. Μάλιστα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχει δρομολογηθεί η ανάρτηση των δημιουργιών τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων του σχολείου, ώστε να γίνει διάχυση στη σχολική κοινότητα και να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση, αλλά και η κινητοποίηση όλων ενάντια στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό.

Εκπαιδευτικοί συμμετέχοντες στη δράση: Καλλιόπη Μπεκιάρη, Παναγιώτα Παππά, Δημήτριος Ρίνης, Ελένη Χαρτζάβαλου, Πανάγιω Παπατόλη και Αναστασία Ντόστα.

Μπορείτε να δείτε τις ψηφιακές δημιουργίες των μαθητών στο παρακάτω άλμπουμ: 


 
Επίσης, μπορείτε να δείτε τις μαθητικές εικαστικές δημιουργίες στο άλμπουμ που ακολουθεί: