Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

 
     
 Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 
        Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Jaques Lang, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
        Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα σύνορα της Γαλλίας και η Αθήνα, πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.
       Πλέον η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής συμπίπτει ημερολογιακά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής  και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο, τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου (θερινό ηλιοστάσιο), σε περισσότερες από 22 χώρες της Ευρώπης, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.
      Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.